Extractie van wolfskiezen of wolfstanden
Een paardengebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 ruinentanden en 24 tot 28 kiezen (inclusief wolfstanden).
Bij rijtechnische problemen kan het nodig zijn om de wolfskiezen of wolfstanden te verwijderen.
Het verwijderen van wolfstanden vereist bijzondere zorg en geduld en het gebruik van gespecialiseerd materiaal.
Hoe kan u wolfskiezen of wolfstanden herkennen?
De meeste wolfstanden vinden we terug vlak tegen de eerste kies. Hierdoor zijn ze aanwezig op de plaats waar het bit normaal rust. Door druk van het bit op deze tandjes kunnen heel wat afweerreacties ontstaan, zoals hoofdschudden, moeilijk draaien, het hoofd scheef houden,…. Ook als ze iets voor de eerste kiezen staan en er dus wat plaats is tussen de wolfstand en de kies, kan druk van het bit op deze wolfstanden het paard erg hinderen.
Blinde wolfskiezen
We spreken over gewone wolfstanden als we de kroon van deze tand kunnen zien. Kunnen we deze niet zien omdat hij bedekt is met tandvlees, dan spreken we over een ‘blinde’ wolfstand. Deze blinde wolfstanden vinden we vaak ongeveer een centimeter voor de eerste kies terug en het is niet zeldzaam dat deze op een iets latere leeftijd doorkomen.
Wat kan u er aan doen?
Om te voorkomen dat uw paard afweerbewegingen op het bit vertoont, worden deze wolfskiezen vaak verwijderd vóór het zadelmak maken. Hierdoor worden negatieve ervaringen met het bit vermeden. Het is dus eerder uitzonderlijk dat we wolfstanden terugvinden op een oudere leeftijd.
Merkt u tijdens het rijden toch wat afweerbewegingen of rijtechnische moeilijkheden? Dan kan het zijn dat er een restje achtergebleven is bij het verwijderen, of dat een blinde wolfskies toch nog is doorgekomen. Laat in dat geval zeker de mond van uw paard eens grondig nakijken door onze paardentandartsen.
Werkwijze
Voor we aan de extractie beginnen, controleren we in het digitaal dossier van het paard het verslag van het vorige bezoek. Ook de endoscopie wordt herhaald. Pas nadat we zorgvuldig de wolfskiezen lokaal verdoofd hebben, gaan we over tot extractie.
Waarom is het gebit van uw paard belangrijk?
De eerste stap in het spijsverteringsproces van uw paard is het kauwen van voedsel. Gebitsproblemen kunnen het kauwen bemoeilijken, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. De kans op slokdarmverstopping en koliek nemen toe.
Door het gebit van uw paard goed te verzorgen en het ook preventief te controleren om ev. kleine correcties door te voeren zorgen we er als paardentandartsen mee voor dat uw paard in optimale conditie blijft.
Veelgestelde vragen
Blijf op de hoogte
Ontvangt u graag tips om de mondhygiëne van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!
"*" indicates required fields