Endodontie en cariësbehandeling2024-11-26T11:42:15+01:00

Endodontie en cariësbehandeling bij paarden

Net als mensen kunnen ook paarden last hebben van tandproblemen zoals cariës en problemen met zenuwkanalen. Endodontie, oftewel wortelkanaalbehandeling, en cariësbehandeling zijn belangrijke technieken die helpen om tandproblemen bij uw paard te verhelpen. Deze behandelingen zijn essentieel om tandverlies en langdurige revalidatie te voorkomen, en zorgen ervoor dat uw paard zijn normale activiteiten kan blijven uitvoeren.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Wat is endodontie en cariës?

Endodontie, of wortelkanaalbehandeling, is een techniek waarbij problemen met de zenuwkanalen van de tanden worden aangepakt. Dit kan nodig zijn als een zenuwkanaal bloot ligt door een slabfractuur of een andere oorzaak. Tijdens de behandeling wordt de tand gereinigd en gevuld om verdere schade te voorkomen. Endodontie kan op alle tanden in de paardenmond worden toegepast en helpt om de tand in de mond te behouden, waardoor het paard sneller kan terugkeren naar zijn dagelijkse activiteiten.

Cariës bij paarden betreft meestal de infundibula, de ‘emailbekers’ in de snijtanden en bovenkiezen. Deze cariës ontstaat wanneer voedsel en bacteriën de tand binnendringen door een holte die is ontstaan door slijtage. Onbehandeld kan dit leiden tot zwakker worden van de tand en een verhoogd risico op fracturen.

Hoe verloopt de behandeling?

Voorafgaand aan de endodontiebehandeling worden er RX-foto’s gemaakt om de staat van de tandwortels te controleren. Als de wortels nog in goede staat zijn, wordt de behandeling uitgevoerd. Het paard wordt staand gesedeerd en in de voelbox geplaatst, waar het hoofd op een statief rust. De mond wordt grondig gespoeld en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt het zenuwkanaal geopend, het aangetaste materiaal verwijderd, en de tand gevuld met speciaal materiaal. In sommige gevallen is een vervolgbehandeling nodig, waarvoor een tijdelijke vulling kan worden geplaatst tot een definitieve vulling wordt aangebracht. Na afloop kan het paard vaak dezelfde week weer aan het werk.

Bij de behandeling van infundibulum cariës reinigen en desinfecteren we de infundibula grondig voordat we ze opvullen. Dit voorkomt verdere schade en zorgt ervoor dat de tand zijn stevigheid behoudt. Ook na deze behandeling kan het paard vrijwel onmiddellijk terug aan het werk.

Wilt u graag een afspraak of meer informatie?

Wilt u graag een afspraak maken voor de jaarlijkse gebitscontrole van uw paard? Vul dan snel ons afspraakformulier in of contacteer ons.

Onze aanpak

Onze gespecialiseerde uitrusting en apparatuur zijn cruciaal voor het uitvoeren van deze behandelingen. Alle ingrepen worden in onze praktijk uitgevoerd, waar we een steriele omgeving kunnen creëren. De behandelingen worden uitgevoerd onder camerabegeleiding voor maximale precisie en veiligheid. Na afloop van de behandeling wordt er een verslag opgesteld dat aan u wordt doorgespeeld en aan het digitaal dossier van uw paard wordt toegevoegd.

Aanpak Endodontie en cariësbehandeling

Waarom is het gebit van uw paard belangrijk?

De eerste stap in het spijsverteringsproces van uw paard is het kauwen van voedsel. Gebitsproblemen kunnen het kauwen bemoeilijken, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. De kans op slokdarmverstopping en koliek nemen toe.

Door het gebit van uw paard goed te verzorgen en het ook preventief te controleren om ev. kleine correcties door te voeren zorgen we er als paardentandartsen mee voor dat uw paard in optimale conditie blijft.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Veelgestelde vragen

Is endodontie pijnlijk voor mijn paard?2024-09-09T13:12:56+02:00

De endodontiebehandeling zelf is niet pijnlijk, omdat het paard wordt gesedeerd en de tand wordt verdoofd. Na de behandeling kan er enig ongemak zijn, maar de meeste paarden herstellen snel en kunnen vaak hun normale activiteiten binnen enkele dagen hervatten.

Hoe lang duurt de revalidatie na een cariësbehandeling?2024-09-09T13:12:30+02:00

Na een cariësbehandeling kan uw paard doorgaans vrijwel onmiddellijk terug aan het werk. Het is belangrijk om onze instructies te volgen en eventuele vervolgafspraken in te plannen om te zorgen voor een goed herstel.

Hoe vaak moet ik mijn paard laten controleren op cariës en andere tandproblemen?2024-09-09T13:12:02+02:00

Het wordt aanbevolen om uw paard jaarlijks te laten controleren. Bij jonge paarden of paarden met een verhoogd risico op tandproblemen, zoals eerdere problemen met kauwen, kunnen meer frequente controles noodzakelijk zijn.

Blijf op de hoogte

Ontvangt u graag tips om de mondhygiëne van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Go to Top