Jaarlijkse gebitscontroles
Een goed verzorgd gebit garandeert een gezonde spijsvertering en een prettige samenwerking met de ruiter. Door kleine correcties uit te voeren kan uw paardentandarts ernstige gezondheids- en rijtechnischeproblemen voorkomen.
De preventieve jaarlijkse controle en behandeling kan ernstige problemen voortijdig aan het licht brengen. Klinische symptomen van een gebitsaandoening zijn meestal pas zichtbaar wanneer het paard ernstige hinder laat blijken. Omdat het probleem dan al ver gevorderd is, wordt de behandeling ingrijpender.
Een routine tandheelkundige zorg van uw paard
Tijdens de jaarlijkse gebitscontrole wordt een grondige inspectie uitgevoerd van de mondholte, het gebit en de zachte weefsels. In functie van een nauwkeurige controle en een eventuele behandeling van de mond en het gebit wordt het paard licht gesedeerd. Zo kan alles op een veilige manier verlopen, zowel voor het paard als voor de mensen in zijn omgeving. De paardentandarts maakt gebruik van een ondersteunend statief, mondspeculum, orale endoscoop (tandcamera) en diverse instrumenten om afwijkingen aan individuele tanden en het tandvlees te onderzoeken.
Deze inspectie wordt gevolgd door een routine gebitsbehandeling: de scherpe emailpunten van de tanden worden gevijld zodat er geen schade ontstaat aan wangen, lippen en tong. Tot slot maken we ter plekke een verslag op van onze vaststellingen en interventie dat we u onmiddellijk doormailen en dat onderdeel wordt van het digitaal dossier van uw paard.
Hoe vaak plant u een gebitscontrole in?
Over het algemeen is het raadzaam om een paard jaarlijks te laten onderzoeken en indien nodig te laten behandelen. Bij jonge paarden en pony’s is het echter verstandig om elke 6 maanden een routine gebitscontrole uit te voeren. Tijdens de eerste 5 levensjaren vinden er namelijk veel veranderingen in de paardenmond plaats. In eerste instantie verschijnt het melkgebit, dat vervolgens wordt vervangen door snijtanden en kiezen. Tijdens dit wisselproces worden vaak afwijkingen in de mond waargenomen, wat kan leiden tot slechte voedselopname. Door problemen bij het doorkomen van de nieuwe kiezen of het wisselen vroegtijdig te corrigeren, kunnen deze problemen worden voorkomen.
Waarom is het gebit van uw paard belangrijk?
De eerste stap in het spijsverteringsproces van uw paard is het kauwen van voedsel. Gebitsproblemen kunnen het kauwen bemoeilijken, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. De kans op slokdarmverstopping en koliek nemen toe.
Door het gebit van uw paard goed te verzorgen en het ook preventief te controleren om ev. kleine correcties door te voeren zorgen we er als paardentandartsen mee voor dat uw paard in optimale conditie blijft.
Veelgestelde vragen
Blijf op de hoogte
Ontvangt u graag tips om de mondhygiëne van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!
"*" indicates required fields