Tandextracties2023-07-17T15:39:38+02:00

Tandextracties

Een paardengebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 ruinentanden en 24 tot 28 kiezen (inclusief wolfstanden). Bij gebitsproblemen kan het nodig zijn tanden en/of kiezen te trekken.
Kunnen aanleiding geven tot extractie:

  • wolfstanden vóór het zadelmak maken van het paard,
  • loszittende en/of gebroken kiezen of snijtanden,

  • EOTRH,
  • ontstoken kiezen en/of snijtanden, ev. in combinatie met tandwortelinfecties,

  • vergevorderde periodontitis

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

De voorbereiding

Als ervaren paardentandartsen zorgen we altijd voor een grondige voorbereiding van een extractieprocedure in onze volledig uitgeruste praktijk. We zorgen ervoor dat al het benodigde materiaal binnen handbereik is en dat het paard rustig in de opvoelbox, met steun aan de voor- en zijkanten staat.

Voordat we beginnen met het verwijderen van de tanden of kiezen, nemen we de tijd om het digitale dossier van het paard te raadplegen en het verslag van het vorige bezoek te controleren. We bestuderen zorgvuldig de bestaande röntgenfoto’s en maken indien nodig nieuwe opnames. Ook de endoscopie wordt herhaald. Pas nadat we alle informatie zorgvuldig hebben geëvalueerd, gaan we over tot het verwijderen van de betreffende tanden of kiezen. Het verwijderen van tanden wordt steeds uitgevoerd op het staande, gesedeerde paard.

De uiteindelijke tandextractie

Voorafgaand aan de sedatie plaatsen we een katheter die verbonden is met een infuus. Vervolgens verdoven we de zenuw van de boven- of onderkaak. Tijdens de gehele procedure houden we nauwlettend toezicht op de toestand van het paard. Daarnaast krijgt het paard bij de extractie ook pijnstillers en antibiotica toegediend.

Bij de tandextractie wordt het tandvlees rondom de betreffende tand voorzichtig losgemaakt, waarna een tang op de tand wordt geplaatst. Met gecontroleerde bewegingen wordt de tand of kies geleidelijk aan verwijderd.

Nadat de tand is getrokken, controleren we het ontstane gat met behulp van een endoscoop en sluiten we het tijdelijk af met een silicone plug. Het gat zal binnen enkele weken genezen en zich automatisch sluiten.

Wilt u graag een afspraak of meer informatie?

Wilt u graag een afspraak maken voor een tandextractie? Vul dan snel ons afspraakformulier in of contacteer ons.

Waarom is het gebit van uw paard belangrijk?

De eerste stap in het spijsverteringsproces van uw paard is het kauwen van voedsel. Gebitsproblemen kunnen het kauwen bemoeilijken, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. De kans op slokdarmverstopping en koliek nemen toe.

Door het gebit van uw paard goed te verzorgen en het ook preventief te controleren om ev. kleine correcties door te voeren zorgen we er als paardentandartsen mee voor dat uw paard in optimale conditie blijft.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Veelgestelde vragen

Heeft mijn paard speciale nazorg nodig na een tandextractie?2023-06-26T15:27:26+02:00

Afhankelijk van de complexiteit van de tandextractie geven onze paardentandartsen pijnstillers mee naar huis. Antibiotica toedienen is zelden nodig.

Wanneer kan mijn paard weer bereden worden na een tandextractie?2023-06-26T15:42:49+02:00

We adviseren om uw paard gedurende de eerste twee weken rust te gunnen. Nadat alles mooi genezen is, kan het paard terug bereden worden.

Dient er na de extractie nog een controle ingepland te worden?2023-06-26T15:42:26+02:00

Twee weken na de extractie komen onze paardentandartsen nog eens langs om een controle uit te voeren en de voortgang van de genezing te beoordelen. Tijdens deze controle wordt de silicone plug verwijderd. Als de genezing goed verloopt en het gebied mooi is genezen, is het niet nodig om de plug opnieuw te plaatsen. Als de heling nog niet optimaal is, wordt de plug ingekort en weer teruggeplaatst. In dat geval komen onze paardentandartsen na 2 weken nog eens langs voor een vervolgcontrole.

Blijf op de hoogte

Ontvangt u graag tips om de mondhygiëne van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Go to Top