Jaarlijks een tandonderzoek laten uitvoeren is belangrijk voor de mondgezondheid van je paard, maar wat bepaalt nu de kostprijs van het bezoek van een paardentandarts? Aangezien verschillende factoren een invloed hebben op de kost van een onderzoek, bestaat er niet zoiets als één standaard prijs. Denk ter vergelijking maar aan hoe een consult bij een humane tandarts verloopt en vergoed wordt.

Het belang van jaarlijkse controles

Op onze website raden we aan om jaarlijks een controle door de paardentandarts te plannen voor je paard. Tijdens deze routinecontrole, waarbij we vaak gebruik maken van een camera, kan het zijn dat je paard alleen een eenvoudige behandeling nodig heeft, zoals het wegvijlen van scherpe haken of overgroeiingen. Omdat deze controles jaarlijks plaatsvinden, blijven de kosten voor deze ingreep meestal laag.

Uitgebreide behandelingen en invloed op de kosten

Heeft jouw paard een meer uitgebreide behandeling nodig, denk maar aan het groeven, reinigen en opvullen van diastema’s, dan stijgt de kostprijs. Ook de hoeveelheid verdoving en het soort product heeft een invloed op het kostenplaatje van het bezoek.

Wolfstanden en andere tandextracties

Komen we langs voor een jong paard en merken we dat dit paard wolfstanden heeft die moeten verwijderd worden, dan wordt ook deze handeling apart aangerekend. Hiervoor gebruiken we ook een lokale verdoving, zodat je paard minder pijn heeft bij het verwijderen van de wolfstanden.

Wanneer er een kies of snijtand getrokken moet worden in plaats van een wolfstand, beïnvloeden factoren zoals de duur van de operatie, de verdoving van de betrokken zenuw, de eventuele toediening van medicatie en het maken van röntgenfoto’s voor en na de operatie de uiteindelijke kostprijs.

Deze zwaardere ingrepen gebeuren trouwens zelden bij de eigenaar op stal, maar worden eerder uitgevoerd op de praktijk omdat we daar in een optimale omgeving kunnen werken met al het materiaal bij de hand.

Visite- of voorrijkosten

Tot slot rekenen ook wij, net als andere dierenartsen, een visite- of voorrijkost aan wanneer we op locatie komen. Deze kosten worden ingedeeld in “schijven”, afhankelijk van het aantal kilometers dat we moeten rijden om bij jou te komen. Wil je de kosten van een visite verlagen, dan kun je samen met andere eigenaren op dezelfde stal een gezamenlijke afspraak maken. Als we bijvoorbeeld voor vijf verschillende eigenaren langskomen, die elk één of meerdere paarden hebben, betaalt elke eigenaar slechts 1/5e van de voorrijkost.

Voorrijkosten

Korting bij behandelingen op één locatie

Ook bieden we een korting van 10% aan op de visite én alle tandheelkunde gerelateerde handelingen wanneer we vijf of meer paarden op één locatie kunnen behandelen. Kom je met je paard zelf naar de praktijk voor een onderzoek of behandeling, dan betaal je uiteraard geen voorrijkost.

Blijf op de hoogte

Ontvangt u graag tips om het gebit van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.