Tanden vijlen of odontoplastie2023-07-14T10:49:28+02:00

Tanden vijlen of odontoplastie

De tanden van een paard blijven het hele leven in eruptie of ‘doorgroeien’. Door de wrijving tijdens het kauwen, worden de tanden dan wel vanzelf een beetje afgevijld; Maar meestal blijven er nog scherpe emailpunten aanwezig die letsels kunnen veroorzaken in de wangen of in de tong, wat voor ongemak kan zorgen.

Tijdens de jaarlijkse controle vijlt de paardentandarts de emailpunten bij zodat het paard er geen hinder van heeft. Dit vijlen wordt ook wel odontoplastie genoemd. De scherpe emailpunten worden ingekort en het maalvlak geëgaliseerd door overgrowths of kammen in te korten. Ook golven en trappen worden zo goed mogelijk weg gewerkt.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Hoe ontstaan die scherpe emailpunten?

Als je in de mond van een paard kijkt zie je dat de tanden niet recht op elkaar staan, maar hoeks.

Daarnaast overlappen de kiezen van de boven- (blauw op de tekening) en onderkaak (geel op de tekening) ook niet volledig. De onderkaak is smaller dan de bovenkaak, waardoor deze kiezen iets meer naar binnen staan. Hierdoor zijn de kauwkrachten niet gelijkmatig verdeeld over de kiezen van de boven- en onderkaak en slijten sommige delen van de kiezen minder goed af. Ter hoogte van de onderkaak ontstaan daardoor scherpe haken aan de tongzijde van de kiezen. Aan de bovenkaak zien we die dan terugkomen aan de wangzijde.

Wist U dat bij 96,3% van de paarden die aangeboden worden voor een jaarlijkse check-up scherpe emailpunten aanwezig zijn?

Preventie

Een jaarlijkse controle en odontoplastische behandeling zorgt ervoor dat abnormaliteiten, hoe klein ook, op tijd worden opgemerkt en kunnen worden bijgewerkt. Dit zorgt ervoor dat het paard de best mogelijke functionaliteit heeft van zijn gebit en op die manier op latere leeftijd weinig tot geen problemen heeft ter hoogte van de mond.

We behandelen tijdens deze controle ook ev. bestaande problemen zoals een golfgebit, een trapgebit, overgroeiïngen,… Is de golf of overgrowth zeer uitgesproken, dan zijn er soms meerdere sessies nodig om deze terug in te korten tot een acceptabel niveau. In sommige gevallen, bvb. bij bejaarde paarden, is het niet mogelijk het maalvlak helemaal recht te krijgen. We werken dan naar de beste functionaliteit, zodat het paard in alle comfort kan eten en oud kan worden.

Een nieuw paard en is de tandgeschiedenis U onbekend? We plannen met plezier een check-up in om de toestand van het gebit van het paard in kaart te brengen en ev. abnormaliteiten aan te pakken.

Wilt u graag een afspraak of meer informatie?

Wilt u graag een afspraak maken voor een odontoplastie-behandeling? Vul dan snel ons afspraakformulier in of contacteer ons.

Elektrisch of handmatig?

Het gebruik van manuele vijlen wordt tegenwoordig niet vaak meer toegepast. Deze techniek vergt veel kracht en uithoudingsvermogen en geeft een minder goed effect dan wanneer elektrisch instrumentarium gebruikt wordt. Door het arbeidsintensieve karakter van het handmatig vijlen, kan er vaak minder ingekort worden dan bij het elektrisch vijlen, waardoor de paarden vaker naar de tandarts moeten.

Het elektrisch vijlen behaalt hogere snelheden tijdens het raspen, waardoor er meer tandweefsel kan worden weggenomen en de behandeling sneller verloopt. Hierbij moet de tandarts wel opletten dat hij niet te veel tandweefsel wegneemt, want daardoor kan ernstige schade toegebracht worden.

Om optimaal met het elektrische systeem te kunnen werken, is het van belang het paard correct te verdoven, zodat de kans op afweerbewegingen en bijgevolg schade in de mond of aan de omstaanders vermeden wordt. Ook een goede lichtbron voor een optimale zichtbaarheid is belangrijk. Daarnaast is een hoofdsteun van belang waardoor het werk een pak ergonomischer wordt.

Wist je dat…

we nu niet zo ver zouden staan met de tandheelkunde als Erwin Becker (1898-1978) er niet geweest was? Hij voerde in de jaren 30 een aantal grote veranderingen door in de paardtandheelkunde. Zo ontwikkelde hij een hoofdsteun, een lamp, spiegel en een speculum om de tandheelkunde beter te kunnen uitvoeren. Daarnaast bedacht hij een systeem om elektrisch te kunnen vijlen. Hij hield ook medische fiches bij van de patiënten en hun aandoeningen ter hoogte van het gebit, om zo het paardengebit beter te kunnen bestuderen. Een heuse figuur in de geschiedenis van de tandheelkunde bij paarden!

Waarom is het gebit van uw paard belangrijk?

De eerste stap in het spijsverteringsproces van uw paard is het kauwen van voedsel. Gebitsproblemen kunnen het kauwen bemoeilijken, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. De kans op slokdarmverstopping en koliek nemen toe.

Door het gebit van uw paard goed te verzorgen en het ook preventief te controleren om ev. kleine correcties door te voeren zorgen we er als paardentandartsen mee voor dat uw paard in optimale conditie blijft.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Veelgestelde vragen

Krijgen paarden in het wild ook scherpe emailpunten?2023-07-12T15:53:54+02:00

Paarden in het wild krijgen ook scherpe emailpunten maar in veel mindere mate, omdat ze hun tanden als het ware zelf op een natuurlijke manier vijlen. Omdat ze meer vezelrijk voedsel eten (zoals twijgen, takken,..) en hierdoor meer tijd spenderen aan het kauwen slijten ze hun tanden meer gelijkmatig in tegenstelling tot gedomesticeerde paarden die een hoger percentage aan zacht voedsel krijgen (zoals bv krachtvoeder).

Kan een paard bereden worden na een odondoplastische behandeling?2023-07-12T15:55:03+02:00

Over het algemeen kan het paard de dag zelf nog bereden worden als enkel de tanden bijgevijld werden en er geen extracties of andere ingrepen plaatsvonden. Men dient wel te wachten tot de sedatie uitgewerkt is (dat is gemiddeld tussen de 2 à 3 uur na een behandeling).

Moeten de tanden van een veulen ook bijgevijld worden?2023-07-12T15:57:32+02:00

De tanden van veulens hebben over het algemeen niet dezelfde mate van onderhoud nodig als die van volwassen paarden, omdat hun melktanden en -kiezen meestal nog aan het groeien zijn en niet dezelfde scherpe punten of oneffenheden ontwikkelen als bij volwassen paarden. De eerste tandheelkundige controle wordt omwille van praktische redenen vaak ingepland net voor het zadelmak maken.

Blijf op de hoogte

Ontvangt u graag tips om de mondhygiëne van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Go to Top