Radiografische opnames2023-07-14T11:12:14+02:00

Radiografische opnames

Radiografie brengt via radioactieve straling de beenderen van dieren (en mensen) in beeld. Radiografie kan in beperkte mate ook info geven over de weke delen, de aanwezigheid van lucht, vocht of massa’s. Het stelt ons als paardentandarts in staat onze diagnoses te verfijnen en effectiever te gaan behandelen.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Hoe gaat het in zijn werk?

Net zoals bij mensen, is het van groot belang dat het paard tijdens de radiografie niet beweegt. Om een haarscherp beeld te garanderen, brengen we het paard onder lichte sedatie. Een rustige omgeving op het moment van de opname is van cruciaal belang. In de zomer raden we ook vliegenspray of een vliegendeken aan.

Omdat radiografie gebruik maakt van radioactieve straling, dragen onze paardentandartsen op het moment van de opname gepaste bescherming. Hiervoor gebruiken ze een loden schort. Wie zich zonder beschermkledij in de buurt van de opname bevindt, vragen we om zich naar een veilige plek te begeven.

Waarvoor kan radiografie gebruikt worden?

Radiografie wordt in de tandheelkunde frequent gebruikt, zowel voor abnormaliteiten aan het hoofd als voor pathologieën in de mond.
Abnormaliteiten aan het hoofd kunnen zijn: allerlei harde zwellingen, misvormingen of fistels. Bij klachten over een loopneus kan een radiografie een sinusitis uitsluiten. Bij ernstige hoofdwonden kan een radiografie een ev. fractuur van de schedel uitsluiten.

Ook voor afwijkingen in de mond gebruiken we het RX toestel. Voor elk van de hieronder beschreven afwijkingen worden er verschillende opnames gemaakt, elk vanuit een andere invalshoek, om de meest correcte informatie te krijgen en de juiste behandeling te kunnen voorstellen:

  • EOTRH: nadat de observaties van U als eigenaar en van ons klinisch onderzoek wijzen in de richting van EOTHR , kan enkel radiografie voor een sluitende diagnose zorgen. We brengen een speciale klem, die op de RX niet zichtbaar is, in de mond in, waarna er vanuit verschillende hoeken meerdere RX opnames per kaakhelft (bovenkaak en onderkaak) uitgevoerd worden. De beelden, in combinatie met onze klinische observaties, zijn de basis voor een geïndividualiseerd behandelplan. Meer weten over EOTRH?

  • Slabfracturen: een tand waarvan enkel een schilletje ontbreekt, noemen we een slabfractuur. Met het oog op de verdere behandeling geeft een RX opname duidelijkheid of er misschien zenuwkanalen betrokken zijn en over de toestand van de wortel. Is de wortel volledig afwijkend, dan zal de tand getrokken moeten worden. Is de wortel intact, dan kan de tand meestal gered worden.

  • Losse kies: Hoewel het eenvoudig lijkt om een losse kies te trekken, is dat niet altijd het geval. Om zeker te zijn of de kies in zijn geheel los zit, nemen we een RX. Daarop kunnen we dan controleren of de wortel al dan niet gebroken is, want het verwijderen van een kies waarvan de wortel afgebroken is, is zeker geen evidentie.

  • Open pulpa: Pulpa of tandmerg is het levend weefsel in een tand waar zich de bloedvaten, zenuwen en lymfevaten bevinden. Zijn de pulpa geopend bvb. door een trauma (gaatjes in de tanden) dan ervaart het paard pijn en kan de kies of de snijtand ook geïnfecteerd raken, mogelijks met gevolgen voor de tandwortel. Met een RX opname kan een paardentandarts veranderingen ter hoogte van de tandwortels waarnemen. Soms is een extractie noodzakelijk. Zien we geen veranderingen op RX, dan kan de tand soms behouden worden met endodontie – een complexe wortelkanaalbehandeling.

  • Diastema: of een ruimte of spleetje tussen tanden dat er normaal gesproken niet is omdat de kiezen van een gezond paard in principe nauw aansluiten. Deze ruimte vult zich met voedselpartikels wat op termijn tot zeer pijnlijke ontstekingen van het tandvlees en van de onderliggende weefsels kan leiden. Meer info over diastema vindt U hier. Voor diastema en vergevorderde periodontitis (een tandvleesontsteking of gingivitis die zich uitbreidt tot het ondergelegen kaakbot), kan een radiografie informatie geven over de prognose van deze aandoening en de gewenste behandeling.

Wilt u graag een afspraak of meer informatie?

Wilt u graag een afspraak maken voor een radiografische opname? Vul dan snel ons afspraakformulier in of contacteer ons.

Waarom is het gebit van uw paard belangrijk?

De eerste stap in het spijsverteringsproces van uw paard is het kauwen van voedsel. Gebitsproblemen kunnen het kauwen bemoeilijken, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. De kans op slokdarmverstopping en koliek nemen toe.

Door het gebit van uw paard goed te verzorgen en het ook preventief te controleren om ev. kleine correcties door te voeren zorgen we er als paardentandartsen mee voor dat uw paard in optimale conditie blijft.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Veelgestelde vragen

Is radiografie veilig voor mijn paard?2023-07-13T13:55:49+02:00

Ja, radiografie is veilig voor paarden. Moderne digitale röntgensystemen gebruiken geavanceerde technologie die de stralingsbelasting beperken. Als paardentandarts maken we gebruik van een loodschort en nemen we alle beschermende maatregelen om voor onszelf en voor de mensen in de buurt van het paard de blootstelling aan straling tot een minimum te beperken.

Kan radiografie worden gebruikt voor routinematige controles van het paardengebit?2023-06-23T13:57:52+02:00

Ja, radiografie kan worden gebruikt als aanvulling op routinematige controles van het paardengebit. Hoewel niet altijd noodzakelijk bij elke controle, kan het maken van periodieke radiografische opnames helpen om eventuele verborgen gebitsproblemen op te sporen, zelfs als er geen zichtbare symptomen zijn.

Is er een leeftijdsgrens voor het gebruik van radiografie bij paarden?2023-06-23T14:00:34+02:00

Over het algemeen is er geen specifieke leeftijdsgrens voor het gebruik van radiografie bij paarden. Zowel jonge paarden als oudere paarden kunnen baat hebben bij radiografie als onderdeel van hun tandheelkundige zorg.

Blijf op de hoogte

Ontvangt u graag tips om de mondhygiëne van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Go to Top