Beste paardenvriend,

In deze blog leggen we stap voor stap onze werkwijze uit, zodat u goed geïnformeerd bent en met vertrouwen de afspraak kunt maken voor een routinevisite of naar aanleiding van een probleem met het gebit van uw paard.

1. De ruimte

Als u ervoor kiest om naar onze professioneel uitgeruste praktijkruimte te komen, kunt u erop vertrouwen dat de omstandigheden voor uw paard zeer comfortabel zijn en dat we uw paard in alle rust zullen behandelen. We hebben alles wat we nodig hebben om de behandeling optimaal uit te voeren.

Als we bij u langs komen, vragen we u om uw paard te kunnen behandelen op een goed bereikbare, droge plaats met een vlakke ondergrond. Het is ook belangrijk dat er water aanwezig is, zodat we de mond van uw paard kunnen spoelen, en dat er elektriciteit beschikbaar is voor het gebruik van onze endoscoop.

2. Het digitaal dossier van uw paard

Voor elk paard dat we eerder hebben behandeld, hebben we al een digitaal dossier aangemaakt. Hierin verzamelen we de belangrijkste informatie over uw paard, zoals de leeftijd, bijzondere kenmerken, eerdere problemen en tussenkomsten. Als uw paard nieuw is voor ons, maken we tijdens de eerste afspraak een digitaal dossier aan waar u als eigenaar toegang toe hebt. Op deze manier beschikt u altijd over alle informatie en alle behandelingen die we hebben ondernomen met betrekking tot de gezondheid van uw paard.

3. Vragen vooraf

We beginnen het onderzoek altijd met een aantal routinevragen zodat we een goed beeld krijgen van de situatie en gerichte zorg kunnen bieden. Tegelijkertijd bereiden we ons materiaal voor en luisteren we naar u:

  • Is het een routine-afspraak? Of maakt u zich zorgen over iets specifieks?

  • Zijn er klachten, merkt u veranderingen in het gedrag en/of eetgewoonten van uw paard?

  • Merkt u veranderingen op tijdens het rijden?

  • Is uw paard al eerder door een paardentandarts of dierenarts gezien? Indien ja, wat was het probleem?

4. Verdoving

Bij aanvang van de behandeling controleren we eerst of het hart van uw paard in goede conditie is. Vervolgens brengen we uw paard onder lichte sedatie. Deze vorm van verdoving zorgt ervoor dat uw paard nog steeds stabiel op zijn benen kan blijven staan. Het doel van deze sedatie is om het paard te kalmeren en eventuele stress te verminderen. Uw paard onder sedatie brengen is noodzakelijk, omdat een grondig mondonderzoek anders niet mogelijk is. Bovendien is het voor de veiligheid van zowel uw paard als de aanwezigen belangrijk om het paard ontspannen te houden tijdens het onderzoek en eventueel verdere behandeling. De verdoving vormt geen gevaar voor uw paard en zorgt ervoor dat de behandeling op een rustige en veilige manier kan plaatsvinden.

5. Inspectie

Zodra de verdoving effect heeft, beginnen we met het inspecteren van het hoofd en de tanden van uw paard. We plaatsen een klem in de mond om alle etensresten weg te spoelen en vervolgens voelen we in de mond om eventuele afwijkingen op te sporen. Ten slotte wordt het hoofd van uw paard op een statief gelegd en gebruiken we een lamp om een gedetailleerde inspectie van de mondholte uit te voeren. Op deze manier kunnen we een grondig beeld krijgen van de mondgezondheid van uw paard en eventuele problemen identificeren.

6. Cameraonderzoek

Om een nog gedetailleerder beeld te krijgen van de mond en tanden van uw paard, maken we altijd gebruik van een endoscoop, ook wel bekend als een camera. Ondanks onze zorgvuldige inspectie met een lamp en het blote oog, zijn er vaak details die niet zichtbaar zijn zonder deze geavanceerde apparatuur. Met de endoscoop kunnen we het tandoppervlak, de omliggende weefsels en eventuele kleine afwijkingen bekijken die niet waarneembaar zijn met het blote oog.

7. Behandeling

Nu kunnen we overgaan tot de behandeling van uw paard. Indien uw paard alleen scherpe punten op de tanden heeft, corrigeren we deze met zorg voor de normale anatomie van de paardenmond. Als er echter meer aan de hand is, stellen we een behandeltraject voor om het probleem op te lossen.

Voor bepaalde afwijkingen, zoals een gebroken of losse kies die verwijderd moet worden, maken we een afspraak voor uw paard in onze praktijk. Daar zal het paard tijdens de behandeling in een opvoelbox staan en onder verdoving worden gehouden via een infuus. Deze aanpak stelt ons in staat om zeer nauwkeurig te werken, gezien al het benodigde materiaal binnen handbereik is. Bovendien zorgt deze methode ervoor dat uw paard een rustige en comfortabele ervaring heeft tijdens de behandeling.

8. Nazorg

De bevindingen van ons onderzoek en eventuele elementen van nazorg worden genoteerd in een verslag dat u op het moment zelf in uw mailbox ontvangt. Op deze manier blijft u op de hoogte van wat er met uw paard is gebeurd en wat de aandachtspunten zijn voor de toekomst. Dit verslag maakt deel uit van het digitaal dossier van uw paard.

Indien uw paard geen specifieke aandoeningen heeft, volstaat het om jaarlijks een gebitscontrole in te plannen. Mocht uw paard echter eerder dan de geplande afspraak klachten ontwikkelen of maakt u zich zorgen over zijn gedrag en/of eetgewoonten, dan raden we u aan om contact met ons op te nemen om het probleem te bespreken. In dat geval kunnen we, indien nodig, een snellere afspraak inplannen om uw paard te onderzoeken en te behandelen.

Indien er ernstige problemen zijn vastgesteld, kunnen er tussentijdse opvolgafspraken worden gemaakt om de voortgang en het herstel van uw paard te monitoren. Ons team staat altijd klaar om uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden bij de zorg voor uw paard, zelfs na de behandeling.

Komen we ook voor 1 paard langs?

Ja, we komen ook langs voor één paard. We vinden het belangrijk om de mondgezondheid van elk paard te waarborgen, ongeacht het aantal paarden dat behandeld moet worden. Neem dus gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor uw paard.

Als u een groot aantal paarden heeft dat behandeld moet worden, is dat geen probleem. We kunnen een afspraak plannen op een datum waarop we de paarden op één locatie naast elkaar kunnen behandelen. Dit bespaart tijd voor zowel ons als u.

Daarnaast is het interessant om te weten dat we ook meerdere paarden van verschillende eigenaren kunnen plannen op dezelfde afspraak. Op deze manier kunnen de voorrijkosten verdeeld worden over het aantal eigenaren, waardoor de kosten per paard worden verlaagd. Dus als u andere paardenbezitters kent die ook behoefte hebben aan tandheelkundige zorg voor hun paarden, aarzel dan niet om hen te informeren en samen een afspraak te maken.

Moet er iemand aanwezig zijn?

Ja, het is belangrijk dat er iemand aanwezig is tijdens het bezoek zodat deze persoon onze vragen kan beantwoorden voordat we beginnen met het onderzoek of de behandeling. Als eigenaar kent u uw paard immers het beste en kunt u waardevolle informatie verstrekken.

Daarnaast hebben we soms hulp nodig, zoals bij het beschikbaar stellen van water en elektriciteit, of bij het vasthouden van het statief tijdens het onderzoek.

Blijf op de hoogte

Ontvangt u graag tips om het gebit van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.