EOTRH screening2023-07-14T11:06:15+02:00

EOTRH screening

EOTRH staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis, een langzaam ontwikkelende en zeer pijnlijke gebitsaandoening die vaak voorkomt bij oudere paarden. Deze aandoening treft meestal de snijtanden, maar kan ook invloed hebben op de haaktanden.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

De symptomen

Twijfelt u of uw paard last heeft van EOTRH, omdat het moeite heeft met het doorbijten van voedsel zoals appels of wortels? Dan kunt u zelf een eenvoudige worteltest uitvoeren. Bied uw paard een wortel aan en observeer of hij er al dan niet een stuk van bijt. Het vermijden van hoge druk op de tanden tijdens het eten kan een indicatie zijn van EOTRH.

Het niet slagen in de worteltest biedt echter geen zekerheid dat uw paard aan EOTRH lijdt. Andere mogelijke symptomen zijn onder andere:

  • Een slechte adem

  • Moeite met eten

  • Meer tandsteenvorming

  • Ontstoken of terugtrekkend tandvlees

  • Verdikkingen ter hoogte van de tandwortels

  • Loszittende tanden of tanden die uitvallen

  • Kleine fistels

Diagnose en behandeling

Als uw paard één of meerdere symptomen vertoont, wordt hij beschouwd als ‘EOTRH-verdacht’ en worden röntgenfoto’s genomen. Deze techniek brengt de tandwortels gedetailleerd in beeld, waardoor eventuele afwijkingen aan het gebit kunnen worden vastgesteld.

Indien de aandoening bij het paard is vastgesteld en we er tijdig bij zijn, kunnen we in de beginfase ondersteuning bieden door regelmatige gebitsreiniging en indien nodig pijnstillers voorschrijven. Het kan echter nodig zijn om aangetaste tanden geleidelijk te verwijderen.

Wanneer de aandoening verder is gevorderd, worden alle aangetaste tanden verwijderd. Deze procedure vindt plaats onder verdoving. Het is belangrijk om de overgebleven snijtanden goed op te volgen, aangezien op termijn alle snijtanden aangetast zullen / kunnen worden. Na de behandeling is een jaarlijkse controle van de overgebleven snijtanden noodzakelijk.

Wilt u graag een afspraak of meer informatie?

Wilt u graag een afspraak maken voor een EOTRH screening? Vul dan snel ons afspraakformulier in of contacteer ons.

Waarom is het gebit van uw paard belangrijk?

De eerste stap in het spijsverteringsproces van uw paard is het kauwen van voedsel. Gebitsproblemen kunnen het kauwen bemoeilijken, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. De kans op slokdarmverstopping en koliek nemen toe.

Door het gebit van uw paard goed te verzorgen en het ook preventief te controleren om ev. kleine correcties door te voeren zorgen we er als paardentandartsen mee voor dat uw paard in optimale conditie blijft.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf iets doen om de genezing na het verwijderen van aangetaste tanden te bevorderen?2023-06-25T11:54:06+02:00

Om het herstel van uw paard te bevorderen, raden we aan om de mond dagelijks te spoelen met een zachte straal ontsmettingsoplossing.

Moet ik de voeding van mijn paard aanpassen na het verwijderen van aangetaste tanden?2023-06-25T12:07:57+02:00

In de meeste gevallen zijn voedingsaanpassingen niet nodig. Uw paard kan nog steeds hooi eten en kauwen. We raden wel aan om het hooi goed los te schudden, zodat het gemakkelijk kan worden opgenomen met de lippen. Als alle snijtanden zijn getrokken en uw paard regelmatig op de weide staat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende lang gras aanwezig is. Korte sprietjes kunnen niet meer effectief worden opgenomen.

Wanneer kan mijn paard weer bereden worden na een EOTRH behandeling?2023-06-26T15:35:31+02:00

Zodra de extractieplaatsen mooi genezen zijn, mag uw paard weer bereden worden. Als alle snijtanden zijn getrokken, kan het zijn dat de tong iets uit de mond hangt. Dit heeft echter geen invloed op het comfort van uw paard.

Welke vormen van EOTRH zijn er?2023-06-29T13:10:20+02:00

Er bestaan 2 vormen: ‘tooth resorption’ en ‘hypercementosis’. Beide vormen kunnen ook tegelijk voorkomen, zowel in hetzelfde paard, àls in dezelfde tand.

  • Tooth resorption: het lichaam lost als het ware de wortels van de eigen snijtanden, eventueel haaktanden, op waardoor de tanden broos worden en makkelijker breken.
  • Hypercementosis is het tegenovergestelde: het lichaam produceert extra veel tandweefsel waardoor de tandwortels grote klompen worden.

Blijf op de hoogte

Ontvangt u graag tips om de mondhygiëne van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Go to Top