Diastema-behandeling2023-07-13T15:48:54+02:00

Diastema-behandeling

Diastema’s zijn ruimtes of spleetjes tussen de tanden die voor ernstige gebitsproblemen kunnen zorgen, zoals onder andere het aantasten van de diepere weefels van de tanden. Hierdoor is het noodzakelijk om een diastema tijdig te laten behandelen, gezien deze problemen zeer pijnlijk zijn voor uw paard.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Hoe ontstaat een diastema en wat zijn de gevolgen?

  • Bij jonge paarden (juveniel diastema):
    kan ontstaan tijdens het wisselen van de tanden, en verdwijnt meestal vanzelf wanneer de volwassen kies de melktand wegduwt.

  • Bij volwassen paarden:
    kan voorkomen door overgroei tussen twee mandibulaire kiezen (kiezen in de onderkaak) en/of overgroei op een maxillaire kies (kiezen in de bovenkaak). Soms ook komt een volwassen kies niet op de juiste plaats in de rij uit. Daardoor kunnen de kiezen uit elkaar gedrukt worden zodat er een ruimte ontstaat die behandeling vergt.

  • Bij oudere paarden (seniel diastema):
    kan ontstaan na het trekken van een kies, of gewoon door slijtage en veranderingen in de vorm van de kiezen.

Tijdens het eten kan voedsel in het diastema terechtkomen. Is het diastema breed genoeg, dan komt het voedsel er vanzelf uit. Bij smalle diastema’s wordt het voedsel door de kauwkracht van het paard in de ruimte geperst en kan het er niet meer vanzelf uit. Dit leidt tot rotting van het voedsel, met risico op schade aan het tandvlees (gingivitis). Dit is een zeer pijnlijke aandoening en vaak zien we dat het paard door de pijn niet meer durft te kauwen en proppen maakt. Tijdige behandeling kan ernstige ontsteking van de diepere weefsels van de tand (periodontitis), van omliggende tanden (perifeer cariës), of zelfs het verlies van de tand voorkomen.

Behandeling

De behandeling hangt af van de vorm en grootte van de spleet en van de ernst van de ontsteking. De eerste stap is een grondige reiniging van het diastema door middel van waterdruk en specifieke instrumenten. Eens het diastema gereinigd is, kunnen we de spleet grondiger inspecteren en hierop onze behandeling afstemmen.

Afhankelijk van de vorm en breedte van het diastema en graad van ontsteking van het tandvlees kunnen we een groefje freezen op het kauwoppervlak, het diastema verbreden of indien nodig opvullen, zodat het tandvlees de kans heeft om te genezen omdat het niet in contact komt met voedsel.

Afwijkingen aan het kauwvlak worden ook steeds gecorrigeerd. Overgroeide kammetjes of tanden worden ingekort, zodat voedsel minder in de spleet geduwd wordt bij het kauwen.

Bij ernstige tandvleesonsteking (periodontitis) is het soms nodig om het paard een tijdje pijnstillers te geven.

Wilt u graag een afspraak of meer informatie?

Wilt u graag een afspraak maken voor een diastema-behandeling? Vul dan snel ons afspraakformulier in of contacteer ons.

Waarom is het gebit van uw paard belangrijk?

De eerste stap in het spijsverteringsproces van uw paard is het kauwen van voedsel. Gebitsproblemen kunnen het kauwen bemoeilijken, waardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. De kans op slokdarmverstopping en koliek nemen toe.

Door het gebit van uw paard goed te verzorgen en het ook preventief te controleren om ev. kleine correcties door te voeren zorgen we er als paardentandartsen mee voor dat uw paard in optimale conditie blijft.

  • +12 jaar ervaring

  • Standaard camera onderzoek

  • Digitaal dossier per paard

  • Aan huis of in de praktijk

  • Mogelijkheid tot RX

Veelgestelde vragen

Kan een diastema na de behandeling terugkeren?2023-06-13T14:21:05+02:00

Ja, er bestaat een kans dat het diastema na de behandeling kan terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Het is essentieel om de oorzaak van het diastema te identificeren en indien mogelijk te behandelen om herhaling te voorkomen. Reguliere tandheelkundige controles en goede mondhygiëne zijn dus belangrijk om de gezondheid van de tanden te waarborgen en een diastema te voorkomen.

Waar moet ik na de behandeling op letten?2023-07-03T14:00:47+02:00

Na de behandeling van een diastema is een juiste aanpak belangrijk om het herstel van uw paard bevorderen:

  1. Soms zullen we u adviseren om de voeding van u paard voor een bepaalde periode aan te passen.
  2. Indien uw paard pijnstillers voorgeschreven kreeg, is het belangrijk dat deze opgenomen worden. Soms zijn paarden kieskeurig en lukt dit niet altijd goed. Medicatie mengen in slobbervoeding, appelmoes of confituur kan dan een oplossing zijn.
  3. Soms adviseren we een follow-up controle om het herstelproces te evalueren en mogelijke complicaties te detecteren.
Welke maatregelen kunnen worden genomen om een diastema bij paarden te voorkomen?2023-06-13T14:30:23+02:00

Plan regelmatig tandheelkundige controles in. Door periodiek de mond van het paard te laten controleren, kunnen eventuele afwijkingen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld.

Blijf op de hoogte

Ontvangt u graag tips om de mondhygiëne van uw paard te verbeteren? Schrijf u dan snel in!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Go to Top